Menu Luk

Behandling af depression

Der findes sikkert lige så mange depressioner, som der findes mennesker. Der er dog en masse fællestræk vi kan tale om, men lad mig lige aflive et par myter om depression først, som desværre er ret udbredte.. Behandling af en depression kræver mere end blot en receptblok!

Myter om depression

Der findes ikke noget medicin, der kan forebygge depression eller “tilbagefald”!
Der findes ikke nogen kemisk ubalance i hjernen, som blot skal løses medicinsk!

Hvordan opstår en depression?

Depression er ikke noget der “bare” opstår og derfor “bare” skal løses med en tablet. Den klassiske forklaring om at man vågnede en morgen og ikke kunne stå op holder ikke! Der er altid en bagvedliggende årsag. Nogle gange kan det ligge langt tilbage i ens liv og man ser ikke altid sammenhængen. Men man bliver altså ikke bare deprimeret uden grund!

Man kan godt have en depression. Pointen er blot, at det ikker er noget man pludselig bliver “ramt af”, som om det var en udefrakommende ting. Depression er ganske alvorligt og ødelæggende for mange. Netop derfor mener jeg, det er vigtigt, at vi finder årsagen og ikke blot henkaster det som noget, der skal klares med en tablet og så går det nok over.

Hvad skal der til?

Det at være deprimeret er efter min mening helt naturligt, da det altid er en reaktion på nogle omstændigheder/oplevelser i ens liv. Det der for mange gør det problematisk, er selve det at få overblikket, samt sat ord på alle de følelser der er om tingene. Det er her, jeg som terapeut kan hjælpe til med, at danne dette overblik og få sat ord på. Via vores samtaler finder vi ud af, hvordan du som menneske arbejder bedst med dine problemstillinger. Det baner vej for en mere permanent metode til at håndtere tingene. Både dem der er årsag til den nuværende situation, men også så man er styrket til at klare fremtiden bedre.

Når jeg sidder med nye klienter i min praksis, vil de altid blive mødt med en åben og naturlig samtale. Jeg vil hjælpe med at få samtalen rundt om alle de ting, der er vigtige at kigge på. På den måde får vi et godt overblik over årsager og sammenhæng. Allerede efter første gang føler mange sig lettet, da de ved at have fået sat ord på problemstillingerne, opleves det lettere også at tage fat om tingene.

Allerede efter første session er målet, at der skabes klarhed nok til, at du kan begynde at arbejde med dig selv. Vi vil derfor også komme ind på “opgaver” der skal tages hånd om med det samme. Opgavernes formål er at få brudt de mønstre og årsager der ligger bag depressionen.

Symptomer på depression

Der findes lange lister over alle de symptomer, man skal være opmærksomme på. Man skal være lidt varsom med at stole på disse lister. De fleste er konstrueret på en måde der helt sikkert vil give dig en diagnose. Fx var definitionen af sorg i 80’erne først en depression hvis den havde stået på i mere end et år. I dag skal man blot have været trist i mere end 14 dage, så kan man få diagnosen depression. Det er efter min mening helt galt og jeg er derfor heller ikke stor tilhænger af den symptombaserede tilgang. Jeg vil hellere tage mennesket som helhed. Som speciallæge i interne medicin Peter C. Gøtzsche har udtalt:

“Der er ikke mange ægteskaber, der er så elendige at den efterladte fryder sig, kun 2 uger efter at partneren gik bort”

Peter C. Gøtzsche

Kontakt mig og få taget hånd om problemerne allerede i dag klik>>

Pårørende

Jeg er i kontakt med mange pårørende, der søger hjælp, til at håndtere den svære situation de står i. Det giver helt sikker god mening for mange pårørende at vende de mange problemstillinger med en terapeut. Derudover kan jeg anbefale at man kigger på Bedre Psykiatris hjemmeside. De har også en lokalgruppe i Esbjerg hvor der er pårørendeaftener, hvor man kan få luft og støtte fra andre i samme situation.