Menu Luk

Selvtillid / selvværd

Vi alle kan have dage eller perioder i livet, hvor vi grubler, er utilfredse med os selv, eller bliver i tvivl om vi er gode nok. Det er vist ret menneskeligt at have sådanne tanker ind imellem, men hvis vi lader disse negative tanker og selvbebrejdelser blive for dominerende og påtrængende, påvirker det selvværdet og humøret.  I værste fald kan det munde ud i depression.

Lavt selvværd og selvtillid er ikke i sig selv en diagnose eller sygdom, men noget der stammer fra en eller flere oplevelser igennem livet. Hvis vi kan komme ind og finde ud af årsagen, vil man ofte kunne hjælpes, til at få et bedre selvværd eller selvtillid eller måske begge dele.

Selvtillid / Selvværd?

Hvis vi begynder med selvtillid, så dækker det over de ydre kvaliteter, som kan ses af en selv og andre. Hvad vi kan og er gode til, hvad vi kan præstere og har præsteret, og hvordan vi ser ud. Nogle mennesker er dygtige til noget bestemt og får en stor selvtillid ved at være gode til netop det.
Det kunne eksempelvis være en person som har fået top karakterer i skolen, og søger en lederstilling i en virksomhed og får den. Han udstråler masser af selvtillid, ser rigtig smart ud i tøjet, er velplejet, virker sikker på sig selv og en person med masser af overskud. Med disse ting vil mange sige han må virkelig have det godt. Sådan en person kan godt gå med en føles af ikke at have det godt indeni. Det kan fx. være han ikke føler sig noget værd som menneske, eller det kan være at han kun føler sig noget værd i kraft af hans job som han er rigtig dygtig til. Så man kan godt have stor selvtillid, men samtidig være plaget af et lavt selvværd.

Et andet eksempel: En person er god socialt – man er dygtig til at snakke med mennsker og er vellidt. Alligevel kan det være man ikke helt føler man passer ind eller at de andre nok er bedre end en selv. Det er en udbredt problematik, som folk med et lavt selvværd kender til. Den samme person kan let have stor selvtillid til sine evner på arbejdet fx.

Så få at få det helt på plads:

Selvtillid handler om det du gør og som andre kan se.
Selvværd handler om de tanker og følelser du har om dig selv.

Du er velkommen til at kontakte mig til en uforpligtende snak. klik>>