Menu Luk

Parforhold

Parforhold er som en blomst – hvis man ikke plejer den, så visner den.

Det er vigtig for hele familien, at parforholdet har det godt. I den travl hverdag kan mange synes det er svært at “nå” at pleje forholdet, men det er vigtigt! For hvis vi ikke har det godt sammen, går det udover det social, arbejde, psyken og eventuelle børn. Det er hele fundamentet i jeres liv sammen der er på spil!

Man få det ikke dårligt i parforhold over en nat, men hvis vi langsomt og gradvist over tid oplever stigende grader af konflikt, utryghed eller afstand, kan vi komme til at vænne os til det.

“Det er nok bare sådan, et parforhold er” kan vi komme til at tænke.. Men det er bestemt ikke sundt for forholdet, for så får man ikke gjort noget i tide!

Man kan beskrive sådan, at hvis man træder ind i en sauna der virkelige er varm og man kan måske ikke trække vejret og man brænder sig, så vil man med det samme gå ud. Hvis man til gengæld kommer ind i en lunken sauna og den bliver varmet stille og roligt op, så vender man sig til det og bliver i saunaen, selv når den bliver lige så varm som den først omtalte..

Derfor er det vigtigt at tage temperaturen på ens parforhold en gang i mellem.

Problemerne kan fx. opstå når den ene måske tænker “Hun snakker hele tiden og jeg gider ikke længere høre på at jeg skal både dit og dat – jeg synes faktisk jeg har mere end rigeligt om ørerne for tiden” og hun går måske og tænker “Jeg mangler noget overskud for tiden og kunne godt bruge lidt hjælp i hverdagen, men jeg gider ikke spørge, for vi kommer bare op at skændes..”.

Ovenstående kunne være et godt eksempel på, hvor man med fordel lige kune “tage temperaturen”. Det er her, man burde sætte sig ned og få taget snakken om, hvor vi hver især er lige nu og hvilket overskud vi hver har til at byde ind med. Man vil måske opdage, at begge følte sig presset for tiden og ikke har alverden ressourcer til rådighed og man derfor måtte acceptere, at visse ting i en periode blev prioriteret knapt så højt. Man vil også blive opmærksom på, hvordan den anden har det og dermed have lettere ved fx at spørge “hvad kan jeg gøre for at hjælpe dig lige nu?”. Når man udviser omsorg for hinanden vil man opleve større samhørighed.

Når man lever i et parforhold, hvor “blomsten er ved at visse”, går man ofte rundt og er stresset og på vagt overfor hinanden. Mange begynder tit til at gemme sig bag mobil, tv, social medier, og man glider bare længer og længer væk fra hinanden, for til sidst at leve hver sit liv, i stedet for at forholde sig til de problemer, der er i parforholdet.

Jeg høre ofte, at partnerne ikke magter at skulle finde hinanden, fordi de næsten synes det er en umulig opgave og de oplever at de bare glider fra hinanden. Men det er aldrig for sent at finde hinanden! Hvis der er kærlighed og vilje tilbage, så kan man virkeligt komme lagt med hårdt arbejde for forholdet. Næsten alle der kommer igennem det beretter om at de oplever at stå endnu stærkere sammen end før problemerne startede. De har lært så meget om hinanden i processen som de kan bruge til gavn for forholdet.

Alt begyndelse er svær og jeg ser ofte, at når man spørger par, hvad der skulle til, for at de ville få et godt forhold, så begynder de at fortælle hvad den anden skal gøre “hvis bare han/hun kunne være der mere for mig” eller “hvis man hun/han ikke gjorde mig så sur”. Hvis man synes den anden er irriterende må man kigge indad og finde ud af, hvad man selv gør, der fremmer denne irriterende adfærd hos den anden. Man må altså finde ud af sin egen rolle i forholdet og på hvilken måder man kan være der bedst for sin partner.

Man kunne fx starte med at stille sig selv nogle spørgsmål..

Hvilen positivt adfærd ved min partner er en affekt af noget jeg gør?
Hvilken irriterende adfærd ved min partner er en affekt af noget jeg gør?
Hvad kunne jeg gøre for at min partner føler omsorg og tryghed i forholdet?

Tips til at komme tætter på hinanden 

  1. Send en sød sms fx. Jeg elsker dig, Jeg savner dig, glæder mig til du kommer hjemme osv.
  2. Vis omsorg og vis kærlighed. Giv kys og kærtegn når i kommer hjem fra arbejde og modtag dette med glæde og åbenhed.
  3. Have tre mønter i højre lomme til tre ting du gør for din partner i løbet af dagen. Hver gang du gør noget for din partner flytter du en mønt over i venstre lomme. Alle mønter skal helst have skiftet lomme i løbet af dagen.
  4. Tal sammen! Tal om jeres dag når i kommer hjem og sørg ligesådan for at lytte! Spørg ind til hinanden og skab tryghed imellem jer.

Der er naturligvis meget mere i det at arbejde for et parforhold. De ting jeg lister her er nogle helt grundlæggende som igen kan være et tegn på at man skal have taget temperaturen på forholdet hvis de ting allerede halter.

Jeg vil i den kommende tid zoome ind på enkelt områder om de ting der sker i et parforhold og hvordan man kan lære at håndtere de problemstillinger der opstår mellem partnere.

Stine Toft

Posted in Familie, Parforhold